3 Mart 2016 Perşembe

Makyaj ve Cilt Bakımı Hakkında Doğru Sanılan Yanlışlar



   

  Merhaba! Bugün ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir yazı ile karşınızdayım. Genel olarak çevremden duyduğum, internette okuduğum yanlışların doğrusunu bilgimle sınırlı şekilde sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım beğenirsiniz:) Biraz uzun olduğu için sayfaya yayamadım, başlığa tıklayıp yazıyı okuyabilirsiniz:)






1- Genç yaşta fondöten kullanmak cilde döndürülemez zararlar verir.

     
Hayır. Döndürülemez zarar kalıbını bilerek kullanmak istedim. Çünkü bunlar çok duyduğum cümleler "bu yaşında ne fondöteni yahu, yaşın kaç ki zaten, cildini mahvedersin". Her şeyden önce döndürülemeyecek zararın söz konusu olmadığını düşünüyorum. Cilt tipinize ve taleplerinize uygun doğru fondöteni bulmanız çok önemli. Pek tabii bununla birlikte hangi yaşta olursanız olun makyajı ister yapın ister yapmayın cilt bakımınızı ihmal etmemeniz gerekir. Fondöten seçiminde ise su bazlı ürünleri seçmek hem cildinizin hava almasını sağlar hem de sizi daha genç gösterir. Hemen hemen her markada var. Özellikle gözüme çarpanlar ise Mac Face and Body ve Flormar Perfect Coverage. Armani ten makyajı ürünlerinde ise bolca su kullanıyor ve paraben kullanmıyor. Favorim ise Lasting Silk. Takip edenler Armani düşkünlüğümü bilir, asla vazgeçemem. 1-2 güne kadar da Armani indirimin başlayacağının haberini şimdiden vermek isterim. Detaylarını ise blogun Instagram hesabı olan @derinksahblog tan takip edebilirsiniz:)


2- Yağlı ciltlerin nemlendirici kullanmasına gerek yok.

     Hayır, neden olmasın yahu? Onların da kendi cilt tiplerine uygun yağsız nemlendiriciler üretiliyor, onları kullanmaları gerekir. Hatta nemlendirici kullanılmazsa cilt daha çok yağlanır. Uygun fiyatlı bir alternatifi şu yazımda bulabilirsiniz Garnier Matlaştırıcı Sorbe . Bu ürün firma tarafından gönderilmişti fakat şunu da açıkça söylemek isterim ki beğenmediğim ürünü reklam uğruna beğenmiş gibi yazmam. Cidden başarılıydı. Bir miktar paranızı riske atabileceğiniz bir ürün:)






3- Kuru ciltler nemlendiricilerini bol bol sürmeli.

     Nasıl bir önceki madde külliyen yanlışsa bu da öyle. Cildinize uygun kremi bulup sabah akşam nohut kadar uygulamanız yeterli. Fazla krem sürmek daha hızlı değişim yaşamanızı ya da daha iyi bir cilde kavuşmanızı sağlamaz.  

  


4- "+ Farım hemen uçuyor.  -Far bazı kullanıyor musunuz? +Hayır, ne gerek var ki?"

     Olmaz olur mu? Gerçekten var. Kullanmadıkça farınızdan üstün bir kalıcılık ve renk beklemeniz çok doğru değil. Krem farlar bu konuyu es geçebilecek tek kategori bana kalırsa. Onun dışında bazsız göz kapağına far sürünce gün içinde sürdüğünüz gibi kalmayacaktır, dağılıp çizgilere dolacaktır. Bunun için de size bir high-end bir de uygun fiyatlı ürün tavsiyem var :) High-end: Urban Decay Primer Potion / uygun fiyatlı alternatif: The Balm- Put a Lid on It Primer 

  


5- Kış geldiğinde cildin SPFli(güneş koruma faktörlü) ürün ihtiyacı olmaz.

     Hayır, bu da yanlış! Dünyamız ne yazık ki UV ışınlarını daha direkt alır hale geldi. Bu yüzden kış da olsa cildinizi SPFli ürünlerden mahrum bırakmamanız gerekir. Kışın 10-25 arası faktör yeterli olacaktır. Havalar ısındıkça siz de faktörü yavaş yavaş artırabiliriniz. Yazın ise bu konuda fazladan hassasiyet göstermeniz yararınıza olacaktır. Yoksa geçirmesi neredeyse imkansız güneş lekeleriniz olabilir:(

 



6- Sadece yaşlanmaya başlanınca göz kremi kullanılmaya başlanır.

     Hayır. 20li yaşlarda hafif bir göz kremi ile başlayıp temeli sağlam atarsanız ileride zaten bu sorunlar minimuma inmiş olur ve ömür boyu sağlıklı göz çevrelerine sahip olursunuz:) Yeni başlayanlar için güzel bir alternatif olarak Kiehl's Avokado Yağlı Göz Kremi ni sunabilirim, daha üst seviyeler ise iki alternatifim var, ilki Lancome Génifique Yeux Light-Pearl (göz serumu olmasına rağmen çok etkili) ikincisi ise Estee Lauder Advanced Night Repair Eye .





7- Allığı bol sür ki yüzün canlı görünsün.

     Hayır, koca bir hayır! Allığınızı fırçanıza tek hamlede yumuşak bir şekilde alın, elinize hafifçe vurup fazlasını döktükten sonra güldüğünüzde ortaya çıkan noktadan kulağınıza doğru yay şeklinde gidip gelerek fazla bastırmadan sürün. Hele de pigmentli allıklarda çok daha dikkatli olmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Üstteki görseli biraz insaflı seçmeye çalıştım, gözlerinize kıyamadım:)

   


8- Özel gün makyajı = Bol aydınlatıcı, bol allık, iri simli farlar, cart kırmızı ruj

     Hayır. Özel bir günde kendinizi özel hissetmek için bunlara ihtiyacınız yok. Göz yapınıza ve kıyafetinize uygun makyajı belirlemeniz yeterli. Şimdi bunun detaylarına girersek çıkamayız:)) Fakat bu konuda özel merakı ya da sorusu olan yazıya yorum bırakabilir.
  



9- Aydınlatıcı

     Bir önceki maddeye ilişkin olarak bunu ayrıca incelemek istedim. Aydınlatıcı çok hassas kullanılması gereken bir ürün. İlk denemelerinizi evde iken yapmanızı öneririm:) Tamam cildi daha taze ve canlı gösteriyor ama abartınca Bülent Ersoy gibi oluyor hanımlar, haksız mıyım:( Cildiniz kuru ise Pastel, Flormar, Nars, Benefit gibi markaların likit aydınlatıcılarını; yağlı ise Essence, The Balm, Mac gibi markaların kompakt aydınlatıcılarını kullanmalısınız.  Likit ürünleri yüzük parmağınızla yapacağınız minik dokunuşlarla, kompakt ürünleri de size uygun olduğunu düşündüğünüz  (bilerek önermedim çünkü hemen hemen her fırça ile uygulayan var, bundan sonrası sizin zevkinize bağlı) bir fırça ile uygulayabilirsiniz. Ben yelpaze tipi fırçaları ya da karıştırma fırçalarını tercih ediyorum.


  


10- Kırmızı ruj yalnızca özel günlerde kullanılır.

    Hayır. Nedenmiş o? İstediğiniz rengi istediğiniz zaman sürebilirsiniz. Bazı tabuları yıkmak zor, kabul ediyorum. Aylarca iki renk dışında başka renge elimi bile süremediğim zamanları biliyorum. Fakat sizin gözünüz alıştıkça çevreniz de size alışıyor. Hatta şu aralar çevremden aldığım geri dönüşler iddialı renkleri bana daha çok yakıştırdıkları yönünde. Hele ki siz kendinize bir rengi yakıştırıyorsanız gerisinin çok anlamı yok:)





11- Farlar aynı zamanda allık olarak da kullanılabilir.

     Hayır!! Makyaja merak sardığım zamanlarda bir güzellik uzmanı da bunun doğruluğunu sonuna kadar savunmuştu, hiç unutmuyorum. Aldığım ilk makyaj ürünlerini ondan almıştım, orası aynı konu:)) Allıklar far olarak kullanılabilir zaman zaman fakat farların allık olarak kullanılması hiç ama hiç doğru değil. İçeriklerini yapılarını falan geçtim, her şeyden önce pigmentleri çok farklı olduğu için normal allıklardan çok çok daha riskliler.



























12- Dumanlı ve koyu renkli göz makyajı yapılırsa göze çarpan/koyu renkli ruj sürülmez.

     Kim demiş onu? Vurgulamak istediğiniz noktaya göre değişir, bu kesin yargı da buna dayanır. Koyu gözler ve nude dudaklar ya da tam tersi de güzel bir görüntü yaratabilir. Fakat gözlerinizi de dudaklarınızı da aynı anda vurgulayabilirsiniz, kendinize yakıştırdıktan sonra hiçbir problem yok. Üstteki örnekler bunu yeterince yalanlayacak cinsten bana kalırsa. Ayrıca benim de hem şahsi hem de blog hesabımda en çok beğeni alan fotoğraflarım hep ikisini de koyu tutup makyaj yaptığım fotoğraflar. 





13- Rimel hem üst hem de alt kirpiklere sürülür.

     Hayır. Yani gözlerim yorgun ve olduğundan olgun görünsün istiyorsanız alt kirpiklerinize de uygulayın tabii. Alt kirpiklerim boş kalmasın duygusu taşıyorsanız kalıcı bir göz kalemi ya da jel eyeliner uygulamak daha akıllıca olacaktır. Daha aydınlık bir görüntü istiyorsanız nude rengi göz kalemi uygulamak gerekir.




14- Pudra ne kadar bol sürülürse o kadar çok kapatır ve o kadar uzun zaman sonra parlama yapar. 

     Asla! Bir pudrayı bolca uygulamanız asla bunları sağlamaz. İdeal miktarda uygularsanız evet parlamanız olmaz/geç olur ya da kapatıcılık elde edersiniz. Ama bol pudra çizgilere dolar, cildinizin aydınlığını alır ve sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösterir.



15- Tonik gereksiz bir bakım ürünüdür.

     Bunu düşündüren tek şey görevlerini bilmemektir. Aslında öyle joker öyle gerekli bir ürün ki. Her şeyden önce musluğunuzdan akan suyun içindeki zararlı maddelerden yüzünüzü arındırır. Makyajınızı temizledikten sonra kalıntılar illa ki olur, bunları mümkün olduğunca bertaraf eder. Ardından uygulayacağınız ürün daha iyi emilir, gözenekleri temizler, sıkılaştırır gibi gibi.  Kimi nemlendirici kimi de sıkılaştırıcı etkilidir. İçinde alkol olmaması bana kalırsa dikkat edilmesi gereken bir nokta. Çünkü cildiniz özellikle kuru ise yanmalara sebep olur.




16- Kapatıcı hataları!

     Göz altına uygulayacağınız kapatıcıyı  ters üçgen şeklinde sürüp dağıtmalısınız, yarım ay şeklinde değil. Ayrıca çok ağır yapılı ürünler yüksek kapatıcılık performansı sergilese bile zamanla çizgilere dolar ve göz çevrenizin erken yaşlanmasına sebep olur.


   


17- Ne kadar çok maskara, o kadar uzun kirpikler.

     Hayır! Kendinize en uygun maskarayı bulmanız ve tek kat uygulamanız yeterli. Siz her ne kadar bol sürüp mutlu olsanız da görüntü üstteki gibi oluyor. Hem gözleriniz kayboluyor, hem kirpikleriniz çok yıpranıyor, hem de görüntü spider man az önce ayrılmış gibi oluyor:(

     Benim şimdilik aklıma gelenler bunlar. Kafanıza takılan ya da sizin bu tür bilgileriniz varsa yorum olarak bırakırsanız yazının sonuna seve seve eklerim. Dayanıp okuduğunuz için sonsuz teşekkürler!

     Mutlu günler:)

6 yorum:

  1. çok güzel özetlemişsiniz. Yazının linkini çevremdeki bazı kızlara atasım gelmedi desem yalan olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu duyduğuma çok sevindim! Ne mutlu biraz katkım olduysa:)

      Sil
  2. faydalı bir yazı olmuş, her bir cümlesine katılıyorum :)
    http://evriminblogu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Bunları öğrendiyim iyi oldu 😊 :)

    YanıtlaSil
  4. Bunları öğrendiğim iyin oldu :)

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi önemsiyorum ve merak ediyorum..:)