23 Ağustos 2013 Cuma

Kadınlar Neden Makyaj Yapar?




      Çoğu erkeğin ya da bazı kadınların kafasındaki sorudur bu. Aslında bu soru “insan neden makyaj yapar?”adönüştürülmediği sürece, sadece çağımızın sorusudur. Çünkü öncesinde, asıl erkekler makyaj yapıyordu ve bir iddiaya göre, ataerkil düzen etkisiyle, erkeklik algısının değişmesiyle makyaj, kadınların kendilerini erkeklere beğendirme aracına dönüştü. Bu durum makyaj malzemelerinin önemli bir tüketim aracı olmasını sağladı. Bu iddia, önemli bir sosyolojik araştırma konusudur. Ancak günümüz için hala böyle olduğunu düşünüp genelleştirmek yanlış olabilir.Çünkü günümüzde kadınların önemli bir kısmı kendini beğendirmekten çok, kendini beğenmek amacıyla makyaj yapıyor.


     Sabah uyandığında yüzünde ufak da olsa bir sivilce gördüğünde ya da şişmiş gözlerini fark ettiğinde, toplantıya bu halde gidemeyeceğini düşünen kadın, hemen duruma müdahale etmek istiyor. Kimisi sivilceyi sıkmayı, gözünde buz bekletmeyi çözüm olarak görüyor, kimisi de fondötene sarılıyor. (Makyaj konusuna yabancıysanız, malzemelere örnek olması açısından, Clinique makyaj malzemelerine göz atabilirsiniz.)


Sivilceye, gözaltı morluklarına acilen çözüm bulma, kendi kendine iyileşmesini, izinin kaybolmasını bekleyememe, kirpikleri olduğundan uzun gösterme, dudakları daha çekici hale getirmek için ruj sürme, elmacık kemikleri belirginleştirmek için allık kullanma… Hatta sadece makyaj değil, daha geniş kapsamlı düşünüp tüm kişisel bakım yöntemlerine göz atarsak, en dikkat çekicisi şüphesiz tüyleri alma çabası olacaktır. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, acı çektiğiniz bir güzelleşme yolu.
     Tüm bunların sebebi elbette ki sadece kadınların kendini güzel görme isteği değildir. Toplum onların bu kalıplara (uzun kirpikli, tüysüz, pürüzsüz tenli, gıdısız, elmacık kemikleri belirgin, buğulu gözlü, zayıf) uydukları sürece güzel olduğunu vurguluyor olmasaydı,  sivilceyle toplantıya gittiklerinde tüm dikkatleri ve küçümseyen bakışları üzerlerine çekeceklerinden emin olmasalardı sabahın köründe o kadar uğraşırlar mıydı gerçekten?
Elbette toplumun bu etkisinin tek sebebi erkekler değil, birlikte geliştirilen kültür, yaşam biçimi ve halkla ilişkiler çalışmalarıdır. Gerçekten araştırılmaya değer olan bu konuyu, sosyologlara bırakıp, kadınların makyajla kendilerini nasıl daha güzel hissettiklerine geçiyorum.
     Toplumun güzellik anlayışı en asi, kuralları reddeden kişinin bile bilinçaltında yer kaplar. Bu yüzden her kadın öncelikle tüysüz olmak ister. Sonra ise pürüzsüz bir cilde sahip olmak… Sivilceli fakat bundan şikayet etmeyen bir kadın gördünüz mü hiç? Kadınların bir kısmına göre bir kadın bu iki avantaja ek olarak bir de kilo problemi yaşamıyorsa zaten son derece güzeldir.
     Kadınların diğer bir kısmı ise temel güzellik kalıplarına uysa bile renklerle oynamayı sevdiği için makyaj yapar. Kıyafetinde renk seçimine dikkat ettiği gibi yüzünü de renklendirmek ister. Örneğin hafif pembe bir Clinique dudak parlatıcı, onun güzelliğini tamamlayacaktır. Çünkü hem yüz ifadesini enerjikleştirir, hem de dikkat çekmesini sağlar. Dikkat çekme isteği, insan ilişkilerinin her aşamasında, her cinsiyette vardır. Sadece kadınların erkeklerin dikkatini çekme isteğine indirgenemez.
Kısacası kadınlar hem kendileri, hem de toplum öyle istediği için makyaj yaparlar.


4 yorum:

  1. makyaj yaparken kesinlikle çok zevk alıyorum mümkün olsa gün içinde ikinci bir makyaj daha yapabilirim yani sabah yaptığımı silip :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın böyle düşünen tek kişi değilmişim!Kesinlikle inanılmaz eğleniyorum:))

      Sil
  2. Merhabalar;
    Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    273. takipçiniz benim.
    Bu arada çok hoş bir çekilişim var, muhakkak beklerim :)
    Sevgiler
    http://http://whiteglaze.blogspot.com/2013/08/beyaz-srn-buyuk-cekilisi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Hediyeleriniz de çok tatlı ama ne yazık ki benim için çok fazla bıcır bıcır onlar,umarım çok isteyen birine gider,ilginiz için teşekkürler,sevgiler..:)

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum ve merak ediyorum..:)